Rajzolás

Rajzolás kezdőknek és profiknak. Tudatosítsd a benned rejlő kreativitást!

Némi reklám...

Utolsó kommentek

  • Nick Reevers: ....műszaki szakember voltam, de már nem vagyok... (2015.12.19. 10:32) Perspektíva #2
  • EniG: @Heiter Zsuzsa: Szia! Ha még nem kaptál választ, akkor én megpróbálok segíteni.Van egy úgynevezett... (2013.10.09. 17:48) Célok...
  • Heiter Zsuzsa: Sziasztok. Az lenne a kérdésem,hogy a szénceruzával rajzolt képem fog. Hogy tudom ezt megoldani,ho... (2013.09.11. 15:53) Célok...
  • Traianus: Ha arcot szeretnél ábrázolni én javasolnám, hogy először inkább koponyát próbálj rajzolni mindenho... (2011.02.16. 14:35) Oktatás, anyagok
  • mamoka49: Örülök, hogy megtaláltam az oldaladat. Már régóta kerestem, nagyon szeretnék megtanulni rajzolni. ... (2010.09.11. 22:56) Alapformák
  • Utolsó 20

Linkblog

Szolgálati közlemény

2012.05.25. 09:03 :: Skicc

Aki szeretne szabadulni a hitelétől, illetve aki ingatlan vásárlását tervezi a jövőben, annak érdemes megnéznie ezt a kis info morzsát:

Hitelcsapdából álomházba

Regisztrálni kell ugyan, de SEMMILYEN kötelezettséggel nem jár.
Viszont hónap végéig van csak lehetőség az ingyenes előregisztrációra, érdemes tehát cselekedni!

Szólj hozzá!

Weboldal

2008.05.28. 14:58 :: Skicc

Sziasztok!

Látom, sokan várjátok már az új bejegyzéseket, és főleg a honlapot, amit ígértem. Ennek nagyon örülök, és igyekszem minél előbb eleget tenni az ígéretemnek.
Itt több anyagot már nem fogok publikálni, azon vagyok, hogy a honlap minél előbb induljon.
Ahogy az előbb az egyik hozzászólásban is írtam, most nem a design-ra koncentrálok, ráérek szépítgeni majd. Először is a tervezett funkciók működjenek, hogy minél előbb használhassátok: saját profilt tudtok majd beállítani, saját munkákat feltölteni, fórumozni, chatelni, hírlevélre (havi leckék) feliratkozni.
Az eddigi anyagot is átviszem oda, de valószínűleg letölthető pdf formátumba rendezem majd témák szerint, és az ezután következő irományokat már majd csak úgy fogom publikálni.
Tervezek komolyabb oktató anyagokat is, videóval stb - ezek fizetősek lesznek, és még csak tervben vannak.

Szóval még egy ici-pici türelem, és Tiétek a pálya!

16 komment

Oktatás, anyagok

2008.04.14. 13:37 :: Skicc

Örömmel látom, hogy jópáran érdeklőtök a rajzolás iránt! A visszajelzések alapján eldöntöttem, hogy megvalósítom egy régi tervemet: oktatóanyagok (videók, leírások, gyakorlatok, hírlevelek) segítségével szeretnék segíteni mindenkinek, aki szükségét érzi.
Készítek egy honlapot, egy kis időre van szükségem azonban hozzá. Addig is itt publikálok még anyagot, azután a főoldalra költözik a blog.
Remélem lesz igény a szolgáltatásra.
Kérlek, ide írjátok, hogy milyen lehetőségeket (oktatással és a honlappal kapcsolatban) látnátok szívesen (pl saját galéria kialakítása, fórum stb stb)!
Szeretnék valami igazán jót és hasznosat kialakítani. Minél több jó ötletet kapok még, annál teljesebb lesz!
Köszönöm!
További kreatív hetet mindenkinek!

14 komment

Címkék: rajz rajzolás

Perspektíva #3

2008.03.12. 08:11 :: Skicc

Szabályos test (jelen esetben téglatest) esetében, ha a horizonntal párhuzamos élei  vannak, akkor egy iránypontot kijelölve (a horizont közepén) a többi élét abból eredeztetjük.
Ha nincs a horizonttal párhuzamos él, sík, akkor jelöljünk ki két iránypontot, és azokhoz tartsunk.

foly köv.

1 komment

Címkék: él sík perspektíva iránypont

Perspektíva #2

2008.03.10. 22:44 :: Skicc

Két alapvető perspektivikus ábrázolást szoktak említeni: az axonometrikusat, és az iránypontosat.
Az axonometrikus lényege, hogy a vonalak párhuzamosak egymással, a teste ferdén fentről látjuk, mindig három oldalt egyszerre (téglatest esetében). Ennek is több módszere van, később foglalkozhatunk ezekkel is.

Most azonban az iránypontos perspektíváról ejtenék több szót, illetve szkennelek be ábrákat is a héten.
Az axonometrikustól eltérően a testeket határoló élek, vonalak itt nem párhuzamosak, hanem úgymond összefutnak a végtelenben, jobban mondva a képzeletbeli horizont tetszőlegesen megválasztott pontjában.
A horizont többnyire nem látható, viszont segédvonalként érdemes használni, és ezen felvenni az iránypontot, -pontokat - egyet vagy kettőt attól függően, hogy a szemlélőhöz viszonyítva hogyan helyezkednek el a tárgyak.
folyt. köv.

6 komment

Címkék: perspektíva horizont axonometria iránypontos perspektíva iránypont

Perspektíva

2008.02.24. 20:38 :: Skicc

Az ábrázolás egyik legnehezebb része talán a perspektíva kérdése, az, hogy a teret (három dimenzió – a legtöbbünk ezt a hármat fogja csak fel) síkban (két dimenzió) akarjuk érzékeltetni. Mivel a perspektíva az egyik alapkövet jelenti, érdemes egyszer időt szentelni arra, hogy átfussunk az elveken, megértsük őket, és utána nem jelent gondot többé.  

Elsőként néhány alapgondolat:
- ami messzebb van, kisebbnek tűnik

- a vonalak, a tárgyak élei, amelyek valójában párhuzamosak, úgy tűnnek, mintha a távolban összefutnának
- a fedés, takarás egyszerű eszköz annak érzékeltetésére, hogy mi van közelebb és mi távolabb (mélység és tér)
- a fény és árnyék érzékeltetése jelentősen megkönnyíti a forma és szerkezet, a mélység, vagyis a harmadik dimenzió ábrázolását
-
színek és árnyalatok – ami közelebb van hozzánk, annak a színe tisztább, élénkebb, élesebb; ami messzebb van, annak halványabb, szürkébb, „semlegesebb”
- részletek
és mintázat – ami közelebb van az éles, ami távolabb az elmosódott
- fókusz hatás – ami élesebb, az vonzza a figyelmet: ha a háttér élesebb a képen, akkor az lesz a hangsúlyos, ha viszont az előtérben lévő dolgok élesebbek a képen, akkor a háttér kap másodlagos szerepet - ahogy az életben is megválasztjuk tekintetünk fókuszát.


folyt köv!

1 komment

Címkék: rajz fény szín árnyék tér dimenzió sík perspektíva rajzolás mélység

Érdekesség #2

2007.10.26. 19:02 :: Skicc

Egy autista elme ragyogása - Tokió emlékezetből.

Szólj hozzá!

Mire figyelj #2

2007.10.26. 18:38 :: Skicc

Figyeld meg a hátteret. Például úgy rajzold le a kezed, hogy nem a kezedet nézed, hanem az asztalra koncentrálsz, amin fekszik. Nagyon egyszerű, csak fókusz kérdése. Tehát a háttérre koncentrálj, azt rajzold le. Az eredmény a kezed lesz, de pontosabb, élethűbb lesz, mivel az elméd ez esetben is kevésbé tud bezavarni.

Ha portrét rajzolsz, megfigyelheted a fej mögött teret, arra koncentrálj, így pontosabbak lesznek a körvonalak.

Ugyanúgy a réseket figyeled, az űrt, a formákat, csak éppen úgy, ahogy eddig nem próbáltad.

6 komment

Címkék: űr forma portré koncentráció háttér fókusz elme rajzolás rés körvonal

Mire figyelj #1

2007.10.24. 22:52 :: Skicc

Azt, ami az érzékelés, felfogás és a papírra vetés között történik, az elme "beleszólását" ki lehet iktatni, és sokkal jobb lesz az eredmény. Az elme kényszeresen mindent meg akar nevezni. Kategorizálni, osztályozni akar. Ez nagyban kihat a kézre.
Bróbáld meg nem megnevezni azt, amit látsz, csak rajzold le! Nem egyszerű, az elején, de a tudatosság eleinte sosem az.
Figyelj az élekre, sarkokra, résekre! A formát, az egészet lásd, de ne nevezd meg! Figyeld meg a részeket, és rajzold le anélkül, hogy kijelentenéd magadban, hogy most mit rajzolsz tulajdonképpen.

Próbáld kiiktatni a felesleges gondolkodást. Nincs szükség rá rajzolás közben. Természetesen nem rossz, de próbáld ki, milyen anélkül!

Szólj hozzá!

Címkék: forma él egész felfogás sarok érzékelés elme rajzolás rés rész

Alapformák folyt.

2007.10.11. 19:02 :: Skicc

Ha már megy a kör, négyzet/téglalap, háromszög, ellipszis rajzolás, lehet egy fokkal tovább lépni, és a vázlatnak is adni egy dimenziót.

Próbálkozz kocka/téglatest, henger, kúp rajzolásával. Gyakorold ezeket külön, majd ugyanúgy, mint az előzőekkel, a lerajzolni kívánt objektummal is.

Találj ki saját kompozíciót is, természetesen nem kell mindent fejből csinálni, hiszen rengeteg segítség állhat a rendelkezésedre, használd a kreativitásodat!

Gömböt is rajzolhatsz, de ahhoz hasznosabb előbb átvenni az árnyékokat, anélkül nehez gömbhatást produkálni két dimenzióban. Hamarosan jön az árnyék lecke!

Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás!

2 komment

Címkék: rajz kocka vázlat árnyék gyakorlás gömb kör dimenzió háromszög rajzolás négyzet kompozíció négyszög ellipszis téglatest kúp henger árnyékolás

Alapformák

2007.10.09. 09:00 :: Skicc

A rajzolás a fejben kezdődik. A látással, a felfogással. Beazonosítod a látottakat, és megpróbálod lerajolni. Három dimenziót visszadni kettőben. Eleve nem tűnik egyszerűnek, és ha a látott kép ráadásul elég összetett és bonyolult is, könnnyen előfordulhat, hogy nem úgy sikerül a mű, ahogy szeretnéd.
De minden bonyolult látvány mögött ott a rend, a végső egyszerűség. Te is tudsz segíteni magadon, ha kicsit jobban figyelsz, alaposabban megfigyelsz, és meglátod a szerkezetet.

Szinte mindent vissza tudsz vezetni az alapformákra: a körre, a négyzetre/téglalapra, a háromszögre, az ellipszisre. Azonosítsd be ezeket a lerajzolni kívánt objektumban, és vázlatként vesd papírra. Természetesen ezek csak a vázát jelentik a munkádnak, egy alap szerkezetet vázolsz fel, de nagyban megkönnyíti átlátni a képet, visszaadni az arányokat, méreteket, segít összeállítani a végső kompozíciót.

Gyakorold tehát a kör, a négyzet/téglalap, a háromszög és az ellipszis rajzolását.
Első lépésként gyakorold külön csak ezeket.
Második lépésként, ha már elég biztosan mennek, válassz ki valamit, amit lerajzolnál, figyeld meg a szerkezetét, próbáld visszavezetni az alapformák kombinációjára, és vázold fel magadnak.

Ez legalább annyira látás és felfogás gyakorlat, mint rajzolás!

1 komment

Címkék: méret forma vázlat fej megfigyelés látás szerkezet arány felfogás kör dimenzió háromszög rajzolás alapforma négyzet téglalap kompozíció

Érdekesség #1

2007.10.08. 12:14 :: Skicc

Egy kis csemege
Bár valószínűleg elő volt rajzolva, nagyszerű munka! Az előrajzolás nem csalás, hanem nagy segítség, sokkal profibb végereményt tesz lehetővé!

6 komment

Címkék: profi rajzolás előrajzolás

Összhang

2007.10.06. 19:09 :: Skicc

Nem nagy titok, annál fontosabb:
a gondolataid és a kezed közötti összhang.

Vagyis, hogy mennyire vagy ura a kezednek. Arra viszi-e a vonalat amerre szeretnéd, úgy csinálja-e ahogy kigondoltad, megfelelően leképezi-e a látott vagy képzelt alakot, formát, árnyalatot stb.

Mint annyi mindent, ezt is gyakorlással lehet fejleszteni. Természetesen ha ezt külön nem gyakorlod, idővel akkor is meglesz az összhang, de hát miért ne próbálnád meg tudatosan fejleszteni!
Például úgy, hogy amikor rajzolhatnékod van, csak fogod a ceruzát, kinézel valamit a környezetedben és lerajzolod. Bármit, ami szimpatikus, a kis radírtól a szobanövényen át a nagy szekrényig, vagy kint a szabadban bármit, teljesen mindegy. Ne radírozz, ne gondolkodj, csak rajzolj. Lehet vázlatosan, lehet aprólékosabban, a lényeg hogy csináld, és ne szöszmötölj vele. Bátran, határozottan, lendületesen (mint egy brainstorming).

Első lépésben próbáld meg úgy, hogy nem nézed a kezed, csak a tárgyat, vagy amit éppen kinéztél magadnak.
Második lépésben úgy, hogy nézed a tárgyat is, és nézed a kezed is amikor rajzol.
Harmadik lépésben pedig próbáld meg, hogy csak a rajzodra figyelsz, fejből rajzolj.

Ugyanazzal a tárggyal eljátszhatod mind a három lépést egymás után nyugodtan.
Csak lazán, felszabadultan. Nem kell senkinek elszámolnod vele, a saját örömödre alkoss!

1 komment

Címkék: gondolat rajz kéz brainstorming ceruza gyakorlás összhang vázlatos aprólékos bátran határozottan tudatosan

Rajzolj gátlástalanul!

2007.10.06. 12:09 :: Skicc

A rajzolás egy csodálatos dolog, alkotsz, és közben kikapcsolódsz. Örömet szerzel magadnak, és örömet szerezhetsz másoknak. Megnyugtat (normális esetben), és terápiás hatásai is vannak.
Nagyon sok ember azonban gátlásokkal küzködik, amikor rajzolásról van szó. Pedig nincs miért.
Lehet, hogy gyermekkorban nem fektettek kellő hangsúlyt a kézügyességed fejlesztésére, vagy egyszerűen csak téged nem érdekelt a dolog, lehet hogy az oviban a "barátod" mindig elvette a kedvenc ceruzádat (ezt belül traumaként élted meg, gáltások születtek belőle) - és még számtalan oka lehet, hogy most nem tudod önfeledten táncoltatni a ceruzát a papíron.
Az nem kifogás, hogy "nem tudok rajzolni". Mindenki tud! Nem művészekhez kell hasonlítani magadat. Senkinek nem kell megfelelned, csupán magadnak szerezz örömet vele!

Természetesen minél többet gyakorolsz, annál inkább lesz elfogadható a végeredmény számodra, és esetleg annál nagyobb az esélye, hogy mások érdeklődését is felkelted a munkáiddal.
Azonban ha elsajátítasz egyfajta látás-, gondolkodásmódot, hallgatsz a belsődre, nem utánzol hanem önmagadat adod, mindenféle előképzettség nélkül is csodálatos eredményeket érhetsz el.

Egy a lényeg: amikor nekiállsz alkotni, ne kételkedj, ne szorongj, ne aggodalmaskodj, ne félj, egyszerűen csak csináld!!! Nem tudod rosszul csinálni!!! Te Te vagy, az alkotásod a Te alkotásod, egyedi és megismételhetetlen!

Rajzolj a rajzolás öröméért!


Csak lazán, könnyedén, játékosan!
Ha felmerül bármilyen érzés, csak figyeld, fogadd el az érzést és rajzolj tovább. Akkor és addig rajzolj, amikor és ameddig jól esik.
Legyél tudatos a folyamatra, a pillanatra, amikor rajzolsz, akkor rajzolj, és ne a munkán, a házi feladaton, vagy a bulin járjon az eszed!

1 komment

Címkék: rajz alkotás öröm figyelem művész ceruza gyakorlás korlát gátlástalan tudatosság rajzolás kézügyesség gátlás

Eszközök

2007.10.06. 12:04 :: Skicc

Természetesen mindenki olyan eszközt használjon, ami számára megfelelő, megfizethető. Ettől függetlenül igyekszem tanáccsal szolgálni, hátha valaki nem tudja mi lenne jó esetleg.

Ez az egész rajzolást tekintve is fontos, hogy arra figyelj, azt csináld és úgy, ahogy neked jól esik, ahogy belülről jön!
Vannak irányvonalak, segítségek, elvek, gondolatok, de neked kell dönteni, te alkotsz, önmagadat fejezd ki!

1 komment

Címkék: alkotás eszköz rajzolás

Kezdők öröme

2007.10.04. 01:43 :: Skicc

Az a jó a rajzolásban (többek között), hogy nem annyira költséges, mint a festés. Persze lehet mindenből profi cuccot venni, de szerintem semmi értelme, főleg az elején. Nem csak hogy jóval drágábbak, de a beszerzésük is elég macerás lehet.
Ráadásul ettől nem lesz ügyesebb senki, esetleg a kép minősége lesz jobb valamivel.
De mivel még messze nem ez a célunk, koncentráljunk az elérhető, megfizethető termékekre. Lényegében bármelyik átlagos papír-, írószer boltban felszerelkezhetünk.

A ceruzarajz alapvetően a következő eszközöket igényli:

Ceruza:
A Koh-I-Noor tökéletesen megfelel, akárcsak a Lyra. 50-80 Ft-ért többfajta minőséget is találunk mindkét gyártmánynál. Érdemes megvenni egy 6H-tól 6B-ig terjedő sorozatot, nagyon sokáig elég lesz.

Egy Rotringot sem árt venni, a finom, éles, aprólékos munkáknál rendkívül jó szolgálatot tesz. Egy Zebra M-301-es, 0,5-ös hegyvastagsággal tökéletesen megteszi.

Radír:
Puha radírt érdemes használni, nem roncsolja úgy a papírt, könnyebb vele dolgozni.
A ceruzák végén található radírokat nem nagyon javaslom, ehhez azért nem megfelelő a minőségük.
A Koh-I-Noor (elefántos) ez esetben is nagyon jó lesz. Emellett nem érdemes mellőzni a monopolradírt, vagy gyurmaradírt sem, ami, ahogy a neve is utal rá, alakítható, így bármilyen kényes helyen meg tudjuk oldani a törlést vele. 

Papír:
A4-esból jó a 80 g/m2-es papír 500-as kiszerelésben.
A3-as lapot leginkább vázlattömb formájában lehet beszerezni, sokféle termék kapható. Mindenki döntse el, melyik a szimpatikus neki, itt sem érdemes eleinte a drágákkal foglalkozni.

6 komment

Címkék: festés radír rajzolás ceruzarajz koh i noor lyra 6h 6b rotring monopolradír gyurmaradír a4 a3 vázlattömb

Célok...

2007.10.02. 11:49 :: Skicc

Üdvözlök mindenkit!
Ezen az oldalon szeretnék segíteni mindazoknak, akik szeretnének, de önbizalom, kézügyesség vagy előismeretek hiányában nem mernek rajzolni vagy akár festeni.
Szeretnék segíteni, hogy feloldd a korlátaidat ilyen téren, alapvető fogásokat és technikákat mutatok, hogy elindulhass. Aztán persze komolyabb dolgokat is!
Kifejleszthetsz egyfajta tudatosságot: a benned rejlő kreativitás tudatosítását, ennek kiaknázását, ami örömöt, boldogságot, személyes fejlődést jelent!
Emellett a haladóknak, profiknak is szeretnék hasznos dolgokkal, információkkal szolgálni.
Játékra fel!

20 komment

Címkék: technika öröm boldogság információ fejlődés profi kezdő festés önbizalom kreativitás tudatosság rajzolás kézügyesség haladó fogás